.

.

Верски објекти

 

Манастир Сретење

Манастир Сретење, уздигнут је у мањој долини под врхом западне стране планине Овчар, на око 800 метараsretenje надморске висине.

Није поуздано утврђено када је овај манастир грађен. Судећи по неким архитектонским решењима старе манастирске цркве, сачуваној крстионици и једној розети, претпоставља се да је постојао у XVI веку. Стручњаци наглашавају да на такав закључак упућује и очувани зидни иконостас, једини те врсте у овчарско-кабларским манастирима.

Историјски извори кажу да је Сретење страдало од Турака 1650. године.

Пре обнове цркве, зубу времена на том месту одоловео је старински храм у рушевинама, са зидним двоспратним калуђерским келијама, јаким и високим зидом око њега, одакле су калуђери одбијали нападе Турака. Када су турски напади постали жешћи и пошто је више калуђера погинуло, нападачи су храм опљачкали и спалили - после 1690. године.

Манастир је тек 1818. године обновљен трудом монаха Никифора Максимовића, потоњег епископа ужичког. Он је 1845. године започео изградњу два конака. Мањи је сачуван, а већи у коме се налазила и соба за епископа срушен је 1941. године бомбардовањем од стране немачких авиона. У већем конаку налазила се и манастирска библиотека, која је тешко страдала. Максимовић је 1847. године подигао и трећи конак од камена, са кулом на западној страни, покривен ћерамидом. Грађевински радови окончани су након две године подизањем каменог зида око манастирског дворишта и просецањем пута ка Дучаловићима, селу у чијем се атару храм налази. На позив Никифора Максимовића, 1844. године молери Живко Павловић и Никола Јанковић исликали су у манастирској цркви две веће уметничке целине. Павловић је осликао зидове олтарског простора и наоса, али и иконе за иконостас, а Јанковић је фрескама украсио зидове припрате.

У манастирској ризници чувају се:

 • бакрорезна плоча из 1845. године;
 • метални путир из XVIII-XIX века;
 • јеванђеље оковано и лепо украшено, штампано у Москви 1814. године;
 • портрет Никифора Максимовића.

Манастир поседује 25. хектара земљишта (од чега 17. хектара под шумом). пет хектара њива и винограда налази се у оближњем селу Паковраће. У манастиру живи и службу божју обавља 17 монахиња. Гаје виноград, воће и поврће и остале пољопривредне културе које по берби продају и од тога живе. Такође, праве мелем за опекотине који је намењен за продају.


Манастир Свете Тројице

На западној страни планине Овчар, поред сеоског пута који из Овчар Бање води у Дучаловиће, налази се древниtrojice манастир Свете Тројице.
Не зна се када је саграђен овај храм. По предању зидали су га монаси манастира Сретења. Стручњаци, међутим, судећи по архитектури манастирске цркве, сматрају да је она можда старија од сретењског храма.

Но, захваљујући првом писаном помену из 1594. године и резултатима истраживања, последња деценија XVI века била би време изградње храма. Линете над порталима испуњене су фрескама XVII веку, док унутрашњост ниjе никада била живописна. Тек кроз XIX век постоје историјски подаци о манастиру (иако, сиромашно, братство је северно од цркве подигло конак са подрумом од ломљеног камена и спратом у бондруку - значајно сведочанство народног неимарства) као и о обновама и променама првобитног склопа цркве (изграђен је камени звоник пред припратом, који је потом замењем дрвеним тремом, касније уклоњеним; високи и богато резбарени иконостас са иконама у романтичарском маниру извео је 1868. године сликар Никола Маринковић)

Од старог живописа остале су две фреске: Света Тројица и Богородица са дететом.

Сачуване су и две значајне иконе из 1635. године, и то: икона Христа са апостолима и икона Богородице са Христом.

Манастирска библиотека данас не поседује ни једну рукописну књигу нити штампану србуљу. У манастирској ризници, као посебна драгоценост, чуван је један велики крст од жуте срме, окован рубинима и разнобојним коралима.


Манастир Преображење

Стари манастир налазио се на левој обали реке Мораве, под Кабларом. Ко је његов ктитор, ко градитељ, не зна се.preobrazenje Један натпис у полукружном пољу над ниским улазом у црквицу дугу једва 5,5 метара, говори да је она више од сто година стајала пуста и да ју је тек 1811. године обновио калуђер и доцније епископ Никифор. То је била једноставна грађевина, без украса, без куполе и бочних апсида.Старог манастира Преображење више нема. Изградњом железничке пруге 1911. године сравњем је са земљом, јер је пруга прелазила преко самих основа манастира. Нови манастир Преображење подигнут је 1938. године на десној обали Западне Мораве. После Другог светског рата дограђен је и поред њега подигнуте су две нове куће, уз које је и једна брвнара из времена градње манастирске цркве.У манастиру важе монашка правила која се поштују и у Светој гори. Света литургија врши се свакога дана.


 Збег - црква Кађеница

Црква - пећина Кађеница налази се 1 км узводно од Овчар Бање, на десној обали Западне Мораве. Добила је имеkadjenica по догађају у време Хаџи-Проданове буне, 1814. године. У пећину се сакрио народ избегао из околних села, али су их Турци открили, на улаз натрпали сламу и грање, који су запалили, тако да се народ у пећини угушио. 1940. године, кости су спаљене и сахрањене у истој пећини, у два камена саркофага. Саркофази се налазе у олтарској апсиди цркве, у којој је израђено Христово распеће. Данас је прилаз пећини уређен, а главна дворана са назнаком пећинског накита, истовремено је и сакрално-споменички простор.


Црква у Горачићима

Црква у Горачићима посвећена је рођењу Богородице (Мала Госпођа), 21. септембра. Налази се на самој границиGoracici према Губеревцима и Живици, а од Гуче је удаљена 10км.

Из записа на јужној фасади цркве сазнаје се да је сазидана 1807. године и да је ктитор Јосиф Миловановић.
Богородична црква у Горачићима је складна грађевина са својствима рашког архитектонског типа. То је један од најлепших сакралних објеката са почетка XIX века који је продужен дозиђивањем припрате 1856. године.

Првобитни иконостас није сачуван, а нови је урађен 1903. године у скромном дуборезу. Иконе је радио Душан Обреновић, живописац из Крагујевца.

Старијем црквеном инвентару припадају:

 • путир, од сребра, делимично позлаћен; реципијент пехара је у доњем делу обложен позлаћеним филиграном фине израде, а кружна стопа украшена је рељефном биљном орнаментиком;
 • дикир (двокраки свећњак) од сребра израђен у Бечу, али је без ближег временског одређења;
 • полиникловани свећњак са записом приложника из 1921. године;
 • штампани антиминс, са представом Полагања Христовог у гроб, који је 1880. године освећен у Београду;
 • јеванђеље, штампано 1880. године у Москви, са окованим повезом.

Ова црква је најстарија у Драгачеву и једина је под заштитом државе.


 Црква у Гучи

Црква Светог архангела Гаврила, налази се у самом центру варошице, у прелепо уређеној црквеној порти. Пренетаgucacrkva је из засеока Корнет, где је била подигнута 1797. године. Нова црква грађена је од 1828. до 1831. године. Њену изградњу помогао је кнез Милош Обреновић са 1000 гроша. У основи је једнобродна грађевина, са пространом полукружном апсидом. Стари иконостас, дело Петра Николајевића Молера чува се у црквеном дому. Црква спада међу најлепше богомоље овог краја.


 

 

 

 

 


 Црква у Тијању

Посвећена је Светом Великомученику Прокопију. Саграђена је 1810. године, а њен ктитор је био Јосиф tijanjeМиловановић. Налази се поред пута Тијање-Чачак, с леве стране Тијанске реке. Храм је једнобродна грађевина са полукружном апсидоми касније придодатим торњем-звоником на западној страни. Црква је обновљена 1856. године када је делимично продужена и подигнут леп звоник.

Поред цркве у Гучи, Горачићима и Тијању којe су најзначајније, постоје и цркве у другим насељима у општини Лучани:

 • Црква у Лучанима посвећена Светом Сави
 • Црква посвећена Светом Ђорђу Великомученику и црква посвећена Светом Пантелејмону у Котражи
 • Црква у Ртима посвећена Светом Илији
 • Црква у Грабу посвећена Светом Петру, Павлу и Јовану
 • Црква у Вичи посвећена Светом пророку Илији
 • Црква у Каони посвећена Усекованију главе Светог Јована
 • Црква у Зеокама посвећена Светом Василију Чудотворцу и
 • Црква Светог архангела Гаврила и црква посвећена свим Светима у Доњем Дубцу.