.

.

ТРУБАЧИ СУ ДОБИЛИ СВОЈ ДОМ!

 domguca

30.03.2017. – Гуча je богатија за нови објекат. Трубачи су добили свој дом. Кажу људи - заслужили су! И те како јесу.

Сабор трубача у Гучи се одржава од давне 1961. године. Након 56 година, учесници ове највеће трубачке феште добили су свој Дом у Гучи. Свечаности уприличеној отварању, поред грађана, пријатеља Сабора, мајстора трубе и самих организатора, присуствовао је и потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација, господин Расим Љајић.

Уз угодне звуке трубе оркестра Дејана Јевђића из Пожеге, мајстора трубе и Бојана Ристића из Владичиног Хана, чији је оркестар био најбољи на 56. Драгачевском сабору трубача, пред свечаним скупом своје умеће показали су и наши најмлађи суграђани из КУД „Абрашевић“.

Господин Љајић је нагласио како овај објекат представља дар онима због којих Гуча постоји и по којима је препозната као важна туристичка дестинација, а то су пре свега трубачи.

Према његовим речима, идеја је да Гуча функционише као туристичка дестинација током целе године, а не само током трајања манифестације у августу.

"Надам се да ће ово бити место које ће примати госте током целе године, а са друге стране смо олакшали организаторима сабора да прихвате не само оркестре већ и организују цео сабор. Да не говорим о економском моменту, јер се трошило око два милиона само на смештај трубача, сада ће то бити доста јефтиније, пола оркестара ће бити смештено овде", истиче Љајић.

Министар је нагласио како је веома важно за Гучу као туристичку дестинацију али и Србију да се ниво Сабора још више подигне, а циљ је да се привуче и што већи број иностраних гостију.

"Ова манифестација има потенцијал за тако нешто, морамо много више да радимо на маркетингу на промоцији и афирмацији", нагласио је Љајић.

Слободан Јоловић, председник Саборског одбора, рекао је како су трубачи који пет и по деценија долазе на Сабор коначно добили пристојан смештај.

"Велику захвалност дугујемо министру трговине, туризма и телекомуникација Расиму Љајићу који је препознао потребу да развијамо инфраструктуру у области туризма и који је подржао локалну самоуправу у изградњи друге фазе овог објекта од 1.200 квадрата" нагласио је Јоловић.

Вредност радова је 90 милиона динара, од којих је 34 милиона дала држава, преко ресорног министарства, а 26 милиона локална самоуправа.

"Учинићемо све да заједно са Владом Србије наредних година, у сустрет 60. јубиларном сабору 2020. године, наставимо са изградњом инфраструктуре, унапређењем програмских садржаја и маркетинга, како би смо подигли ниво организације ове манифестације и како би смо забележили већу посету и већи привредни раст и доходак и за нашу земљу и за грађане који живе на овом подручју", изјавио је Јоловић.

Председник Саборског одбора се захвалио свима онима који су допринели изградњи овог значајног објекта, а међу њима су некадашњи и садашњи директори Центра за културу и спорт општине Лучани у Гучи, Адам Тадић, Зоран Вучићевић, Слободан Вељовић и Наташа Мајсторовић.

А колико Дом трубача значи самим трубачима, рекли су нам и Дејан Ристић и Бојан Крстић.

Јевђић није крио одушевљење што ће трубачи коначно имати место где ће одмарати али и вредно и марљиво вежбати.

-Могу да кажем да се сваком трубачу сан остварио. Желим и да наша деца имају свој дом, задовољно се смешио Ристић.