.

.

Ликовно стваралаштво

 

У Драгачеву је 27. децембра 1974.год. основано Удружење самоуких сликара и вајара Драгачева са жељом да настави богату ликовну традицију иконосликара Јанка Михајиловића Молера и клесара споменика Радосава Чикириза из прве половине 19-ог века.

Удружење окупља 42 аутора са потврђеним ликовним изразом. Међу њима има и младих којима удружење пружа уметничку помоћ ради афирмације.

Оснивачи Удружења, Ника- Никола Стојић, Предраг Радовановић, Јовиша Славковић, Никола Ковачевић, Славка Тосић, Вера Радојичић, Миломир Радовановић, Вера Миловановић, Зора Ђорђевић, Адам Комановић, Јанко Копривица, Слободан Лимић, Љубинка Станковић.

Њихов свет је шаролик, узбудљив и колористички интезиван.

Код уметника је истакнута необуздана машта, скромност, искреност и таленат.

Удружење организује бројне изложбе у земљи И иностранству. Запажено је по броју чланова које окупља и квалитету њихових радова. Учествује на великим ликовним смотрама по градовима Србије. Одазива се и на позиве организатора ликовних колонија у хуманитарне сврхе. Том приликом поклања своје радове. Медју цлановима има и врхунских уметника који се налазе у разним публикацијама и књигама о ликовној уметности Србије. Неки од њих су носиоци значајних јавних признања (ордења, плакета, диплома).

Отварањем Клуба 23.11.2012.год. створени су услови за рад Удружења. Амбијент и атмосфера привукли су велику пажњу грађана Гуче и гостију из околних места. Клуб нуди посетиоцима 168 експоната (вајарских скулптура и уметничких слика ). Врата Клуба су широм отворена певачким, играчким и музичким групама. Током године су организована три Посела изворно – народног стваралаштва.

Клуб се укључио са богатим програмом у Међународну акцију Ноћ Музеја.

Своје активности обавља самостално и уз помоћ Центра за културу.

Изразити индивидуалци свој ликовни језик сами стварају инспирисани Драгачевом, природом, етно мотивима, наслеђем,заборављеним ритуалима, сновима и магијом.

И тако, данас је Драгачево, осим по крајпуташима и трубачима познато по вредним сликарима и вајарима. Једни сликају уљем на платну, други клешу у камену, трећи вајају у дрвету...
С.Војиновић, аутор књиге“Наива у Србији“ 1991.

izlozba

 

Ова изложба на најлепши могући начин представља Србију у свету. Гуча има чиме да се поноси. Хвала вам што постојите.
Из књиге утисака

Изложба у Дравограду
Словенија, 2010

 

 

Каталог Удружења самоуких сликара и вајара мозете преузети овде